Hozzávalók:
1., 6 tojás fehérjét, 1 kanál vízzel + 3 kanál cukorral = kemény habnak felverni, bele a 6 tojás sárgáját, 1 Gála csoki pudingport. A fóliával kibélelt tortaformát jól kivajazni és kilisztezi, és ezt kb 30 percig sütni olyan 180 fokon. (kb)
2., 1 Aranka vaníliás pudingpor, 2 kanál cukor, 2 cs. vaníliás cukor + 2 dl tej + 3 dl tejszín. Az egészet felverni. Ezt ráönteni a megsült tésztára.
3., 5 dkg keserű csokoládé + 3 kanál kakaó + 1/4 pohár tej - felolvasztani, ha levesszük a tűzről 5 dkg Rámát elkeverünk benne. rácsöpögtetni az eddig elkészült torta tetejére.
Hozzávalók:
2 pohár joghurt, 2 kk. sütőpor,csipetnyi só, 1 ek. cukor,annyi rétesliszt,hogy kicsit sűrű tésztát kapjunk
A hozzávalókat összekeverjük, a tésztát forró olajba szaggatjuk kanállal és pirosra sütjük. Még melegen Fahéjas porcukorral jól megszórjuk, lekvárral tálaljuk.
Hozzávalók:
250 ml tejszín, 3 gyümölcsjoghurt, 6 nagykanálnyi porcukor, 1 csomag őrölt zselatin 20 g-os, 100 ml víz, 1 csomag hosszú piskóta, füge.
A tejszínt a cukorral habosra keverjuk. Óvatosan belekeverjuk a gyumolcsos joghurtokat.
A forró, de nem forrásban levo vízben felengedjuk a zselatint, és gyorsan elkeverjuk a tejszínes-joghurtos masszával. Hozzákeverjük a darabokra vágott gyümölcsöket pl. a fügét.
A tortaformát hideg vízzel kiöblítjük, piskótákat rakunk rá, beleöntjük az elkészített masszát, és belerakjuk a hütőbe.
Tálalás előtt a tortát gyümölcsökkel, esetleg csokival, mogyoróval vagy hasonlóval díszítjük
Hozzávalók.:
4 doboz kis natúr joghurt, 500 ml tejszín, 2 csomag zselatin (dr. Oetker étkezési, fehér), 7 ek. kristálycukor, gyümölcs (pl. egy nagy őszibarack konzerv felkockázva), babapiskóta
A joghurtot, a zselatint, a cukrot összekeverjük egy lábosban és felmelegítjük (forralni tilos!). Kihűlés után bele a tejszín és a gyümölcs. Az egészet kivizezett csatos tortaformába öntjük. A tetejére babapiskótát fektetünk (=torta alja).
Hűtőbe tesszük 36 órára, majd kiborítjuk a formából.
Hozzávalók:
3 doboz joghurt,1 cs. zselatin,12 ek. cukor,gyümölcs,tej
Összekevered a joghurtot a cukorral. A zselatint egy kis tejben felfőzöd,a joghurthoz kevered,kockára vágott gyümölcsöt keversz hozzá. Kivizezett formába öntöd,hűtőbe teszed dermedni. Nagyon egyszerű és nagyon finom.
Hozzávalók:
Tészta
35 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg margarin, 1 tojás, 1/2 zacskó sütőpor, pici tejjel összegyurjuk, 3 lapot készitünk és sütünk belőle.
Krém
20 dkg cukor, 5 evőkanál liszt, 1/2 liter tej. Osszefőzzük jó sűrűre. Lehuzzuk a tűzről,meg melegen a margarint belekeverjük. Kette vesszuk,egyik felébe 2 csomag vaniliascukrot,másikba egy evőkanál kakaóport keverünk.
Összeállítjuk. Egyik lap, vaníliás krém, második lap, csokis krém, harmadik lap. Csokoladémázzal vonjuk be. Másnapra megpuhul!
Hozzávalók:
A tésztához: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 2 evőkanál olaj, egy csipet só, 4 evőkanál cukor, szükség szerint tej
A töltelékhez: 5 dkg vaj, 5 dkg margarin, 5 evőkanál kakaópor, 6 evőkanál porcukor
Elkészítés: Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgákkal, sóval, és annyi langyos tejjel, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk az olajat is. Kilisztezett tálban, liszttel meghintve a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a megolvasztott vaj és margarin keverékének felével, meghintjük a porcukros kakaóval, és beigli formájúra sodorjuk. Éles késsel másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és az így nyert csigákat kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük. Megöntözzük a maradék vaj-margarin keverékkel, és a hideg sütőbe toljuk, majd a sütőt bekapcsoljuk,
hogy a melegedése alatt is keljen még a csiga. Mikor majdnem kész, forró, vaníliás tejjel megöntözzük, és úgy sütjük készre.
Hozzávalók:
¼ l tej, ¼ kg cukor, ¼ liszt, 3 db tojás, 3 dkg zsír, 3 dkg kakaó, 1 sütőpor.
Az anyagokat jól kikeverjük, kizsírozott lisztezett tepsibe öntjük és megsütjük.
Hozzávalók:
6 tojás sárgát, 6 evőkanál porcukival kikeverünk, majd hozzáadunk 1 dl. étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csom. sütőport, 2 evőkanál kakaóport, és végül a 6 tojás felvert habját.
Elkészítés:
A tésztát megsütjük.
Krém: 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral kikeverünk, 5 dl tejben felfőzünk 2 csom tejszín ízű pudingport. A tejszínes, és a vajas krémet összekeverjük, kétfelé osztjuk, az egyik felét így hagyjuk, a másikba pedig darált kávét (én nescafé) teszünk. A tészta tetejére először a sárga krém kerül, majd amikor ez megszilárdul /pár perc/, óvatosan rásimítjuk a kávésat is. Én tettem ezek tetejére tejszínhabot, és csokireszeléket is.
Én 7 dl tejjel, 3 pudingporral készítettem, hogy minél több krém legyen.
Nagyon, de nagyon finom!!!!!!!
Hozzávalók:
50 dkg lisztet összegyúrunk 10 dkg vajjal vagy margarinnal, 1 tojással, 10 dkg porcukorral, 1 cs. sütőporral és 1 pohár tejföllel, majd 4 részre osztva vékony lapokat sütünk.
4 dl tejet 1 cs. vaníliás cukorral felteszünk főni. 4 evőkanál lisztet elkeverünk 1 dl tejjel és ezt összefőzzük a forrásban lévő vaníliás tejjel.
45 dkg kristálycukrot karamellizálunk és folytonos keverés közben hozzácsorgatjuk a tejes masszához (ha lehet, ketten csinálják).
Amikor langyosra hűlt, 14 dkg vajat keverünk hozzá és megtöltjük vele a lapokat. Tetejét porcukorral meghintjük és "becsomagolva" legalább 1 napig hagyjuk puhulni.
Hozzávalók:
6 tojásból piskóta, de a 6 kanál liszt helyett kakaó.
Krém: 5 tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 ek vanília pudingot 4 dl tejjel simára keverünk, sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk.
20 dkg cukrot 20 dkg vajjal kikeverünk, és hozzáadjuk a pudinghoz.
Teteje: 5 tojásfehérjéből és 10 kanál cukorból gőz felett hab.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 tojás sárgája
2 dkg élesztő
4 dkg porcukor
3 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
Semmi extra ugye? Szokásos kelt tészta. Élesztő felfut, tojás elkever cukorral, mindent egybe, jól kidolgozni amíg a kéz bírja. Közben hozzádolgozni a vajat. Mint az aranygaluskánál.
Duplájára keleszteni. Utána kb. hüvelykujj vastagságúra kinyújtani (tekercsnek, téglalap alakúr).
15 dkg vajat elkeverni porcukorral, ezzel kell megkenni. Erre kell szórni durvára vágott és illatosra pirított diót, áztatott mazsolát és ha van otthon maradék csoki akkor csokidarabkákat. Kitűnő alkalom a vacak bevonómassza figurák eltüntetésére.
Feltekerjük és 2 ujjnyi vastagságban tekercsekre vágjuk. Kikenünk egy tepsit vajjal és belehelyezzük a kis csigákat. Lehet szorosan, nyugodtan.
2 dl tejszínt 15 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral elkeverünk.
Ezzel kell meglocsolni az elején és sütési idő utolsó harmadában ráönteni a maradékot. 185-200 fok között süssétek kb.45 percig.
Jó piros legyen a teteje. Az alja jól elázik a tejszínes cukorban és minél jobban bekocsonyásodik.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 18 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 1 sütőpor és kevés tejfellel tésztát készítünk, 3 lapot sütünk belőle.
1 lapot 2 dl tejjel, kis rumaromával összetörve megpuhítunk. 20 dkg margarint, 20 dkg porcukrot elkeverünk, majd 5 dkg kakaót és 3 evőkanál baracklekvárt teszünk bele, majd az áztatott lapot.
Ezt a két lap közé kenjük. A 4 tojás fehérjét 25 dkg cukorral gőz felett felfőzzük, és a tésztára kenjük.
Tortadarával, vagy bármely más tortadísszel megszórjuk.
Hozzávalók:
30 deka cukrot egy kis borospohár erős feketekávéval elkeverünk és a meleg úton készült fehér cukormáznál leirt módon főzzük és táblázzuk.
Hozzávalók:
2 pohár kefir, 3 tojás, 1 sütőpor, 1 pohár cukor, 3 pohár liszt, 1 pohár étolaj.
A cukrot a tojássárgájával kikeverem, utána bele a kefirt, lisztet, étolajat, végül a tojásfehérje habot. A végén a tetejére szórok fahéjas porcukorba hempergetett magozott meggyet.
Hozzávalók kb. 24 darabhoz:
4 egész tojás 1 pohár kefir 1 pohár olaj 2 pohár cukor 3 pohár liszt 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor
A tésztába: magozott meggy
A díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé kevés színes cukorka
Elkészítés: Az étcsoki kivételével a hozzávalókat összekeverem. A muffinsütőbe rakott papírt kétharmadáig megtöltöm tésztával. Előremelegített sütőben, 160-170 fokon kb. 20-25 percig sütöm. Kihűlés után a felolvasztott csokoládéba mártom a muffin tetejét, majd a színes cukorkákkal megszórom. Lehet kókuszreszeléket is a tetejére szórni.
Hozzávalók:
30 dkg darált keksz, 30 dkg porcukor, 20 dkg dió (durvára vágott), 1 margarin, 1 csm. Vanília, kakaó, 3 tojás
A margarint felolvasztjuk és beletesszük a hozzávalókat.
Fél óráig kevergetjük. Rudat formálunk belőle. Alufóliába tekerjük és a hűtőben hagyjuk összeérni. 1-2 óra múlva, de leginkább másnap már szépen szeletelhető.
Hozzávalók:
50 dkg darált keksz, 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 cs. van. Cukor, tej, kb. 10 dkg kókuszreszelék, kakaópor (kb. 2-3 ek cukrozott és ugyanennyi sima), rumaroma, baracklekvár, mandulaaroma, tortabevonó csoki
Elkészítése:A kekszet,a cukrot,a van. cukrot,a margarint tejjel összedolgozzuk.(A kókuszgolyó tésztájánál kicsit szárazabb tésztát kell hogy kapjunk) Kétfelé vesszük a tésztát,az egyik felébe belekeverjük a kakaóport,a rumaromát és kókuszreszeléket. Általában egy kis cukrot is kell ebbe a felébe keverni a kakaópor miatt. A másik részbe belekeverünk annyi mandulaaromát,hogy szép zöld színe legyen és az íze is jó mandulás/marcipános ízű legyen.(Ez függ az aromától,valamelyikből elég egy fél üvegcsével is,de van amelyikből egy egésszel bele kell tenni. Az aroma általában kicsit felhígítja a tésztának ezt a felét,ezért szoktam hozzá még egy kis darált kekszet keverni. )Egy tepsi aljára kókuszreszeléket szórunk vékonyan,belenyomkodjuk a kakaós-kókuszos tésztát,vékonyan megkenjük baracklekvárral,rányomkodjuk a mandulás tésztát és bevonjuk tortabevonóval. Egy pár órára érdemes hűtőbe tenni,hogy a tészta kicsit keményebb legyen,mert úgy könnyebben és szebben lehet szeletelni.
Hozzávalók:
50 dkg darált háztartási keksz ,
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék
1 dl tej
1/2 dl rum
5 dkg kakaópor
2 ek baracklekvár
30 dkg kimagozott meggybefőtt
A rumot a meggyre öntjük , a kekszet meglocsoljuk a tejjel.
A margarint a porcukorral habosra keverjük , beletesszük a kakaót, lekvárt, kókuszreszeléket és az áztatott kekszet. Jól összedolgozzuk , golyókat formálunk belőle és a golyók közepébe 1-1 szem meggyet nyomunk.
Hozzávalók:
1 bögre (3 dl) liszt, 1 bögre darált mák, 1 bögre kr.cukor, 1 bögre tej, 1,5 csomi sütőpor , 10 dkg margarin, 2 tojás, 1 narancs reszelt héja, 1kk őrölt fahéj, pici só
elkészítés: a hozzávalókat összekavarjuk (vaj-cukor-tojás-mák-tej sorrendben+ a többi) és a végén jön hozzá a sütőporral elkevert liszt jól kikeverjük és kivajazott lisztezett tepsibe öntjük, 180 fokon 35-40 percig sütjük
ha megsült azonnal kivesszük és még amíg forró baracklekvárral megkenjük amit be fog szívni a tészta (de így lesz fini) most hűlni hagyjuk és ha kihűlt csokimázzal megkenjük vagy csak felolvasztott csokival és ezt megszórjuk színes cukorkával és kész.
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg vaj, 20 dkg cukor ,1 vaníliás cukor, 1 sütőpor, 6 tojás, 2 evőkanál kakaópor, 0.5 dl tej, 1 üveg meggybefőtt
krémhez: 1 zacsi vaníliás pudingpor, 1/5 l tej 2 evőkanál cukor, 20 dkg vaj
elkészítés: a vajat a cukorral + van. cukorral habosra kikeverjük, egyenként hozzákeverjük a tojásokat jó krémesre keverjük majd hozzáadjuk a sütőporral elkavart lisztet részletekben, a fele tésztát margarinnal kikent tepsibe öntjük , a másik felébe keverjük a kakaóport és a fél dl tejet, majd ezt a tésztát is a tepsibe kenjük az előzőre. meggyel megszórjuk és sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük . a tepsiben hagyjuk kihűlni. A krémhez elkészítjük a pudingot de kicsit sűrűbbre, kihűtjük majd a vajat habosra kavarjuk és a pudingot részletekben belekeverjük, ezt a krémet a kihűlt sütire kenjük és a tetejére olvasztott csokit teszünk máznak.
Hozzávalók:
1 üveg meggy(befőtt v. bolti) ez kb. 40 dkg
4 tojás
10 dkg cukor
1 cs. vaniliäs cukor
1 keshegynyi őrölt fahéj
10 dkg liszt
2,5 dl tej
a formához vaj, a szóráshoz porcukor
A meggyet lecsöpögtettem, kimagoztam, sütőt előmelegítettem. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a van. cukorral, a fahéjjal és 1 csipet sóval, hozzá a lisztet és a tejet végül. Simára keverjük, ez kb. olyan palacsintatészta állagú lesz, olyan sürü, a fahéjtól kicsit barnás. Fogunk egy tüzállo tálat, az enyém 26 cmes, vastagon kivajazzuk. Az aljára jön a meggy, majd leöntjük a masszával, be a sütőbe. 10 perc utän visszaveszem és meg 25 percig sütöm, a teteje feljön, szép barna, akkor jó. Megszórjuk porcukorral.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg margarin (vagy 15 dkg zsír is lehet, ettől puhább)
20 dkg kristálycukor
1 tejföl
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
1 tojás
A töltelékhez:
1,5-2 kg alma
kristálycukor
őrölt fahéj reszelt citromhéj ízlés szerint
Az almát lereszelem, összekeverem a cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és hagyom állni.
Összekeverem a tésztához szükséges hozzávalókat, majd kétfelé veszem és kinyújtom. Margarinnal kikent, lisztezett tepsibe teszem az egyik felét és megszórom grízzel. Ráterítem a kinyomkodott almatölteléket, majd ráteszem a kinyújtott tészta másik felét. Rányomkodom és villával megszurkálom.
Előmelegített sütőben világosbarnára sütöm.
Hozzávalók a tésztához:
4 db egész tojás
26 dkg cukor
10 dkg langyos víz
10 dkg olaj
26 dkg liszt
1 cs. sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sárgáját jól kikeverjük a cukorral, majd felváltva belekeverjük az olajat és a langyos vizet. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet. A masszát kétfele osztjuk.
Az első részbe belekeverjük a felvert tojásfehérje felét. A második részhez adjunk egy evőkanál langyos vizet, egy evőkanál nem cukrozott kakaóport és a maradék tojásfehérjét.
A masszát őzgerinc formába simítjuk és közepes lángon tűpróbáig sütünk egy barna és egy fehér süteményt.
Krém:
15 dkg cukor
4 evőkanál rum vagy aroma, de ki is hagyható
25 dkg vaj vagy margarin
1 csomag főzés nélküli puding
2 dl tej
A főzés nélküli pudingot a cukorral és a tejjel kikeverjük, majd hozzáadjuk a vajat/margarint és addig keverjük, amíg megáll a kanál benne. Kézzel nagyon sokáig tart, jobb géppel csinálni. Nem kell elkeseredni, lehet, hogy egy kicsit sokáig tart, de kellő keverés után bekeményedik. Ellenkező esetben ki fog folyni a sütiből. Összeállítás:
Az egyszerű mód. Ha nincs kedvünk több színű krémet csinálni, akkor a sütiket ujjnyi vastagon, vagy ahogy az őzgerinc forma mintája adja felszeleteljük.
Egy barna sütit megkenünk krémmel és hozzányomunk egy fehér sütit, azt megkenjük krémmel és hozzányomunk egy barna sütit stb. stb.
Egy dekoratívabb összeállítás.
Ehhez kétfajta színű krém kell. Pl. fehér és barna (vanília, csoki).
Váltakozva kenjük a barna és fehér sütik közé a barna és fehér krémet.
A legbonyolultabb, de a leghatásosabb összeállítás.
Három féle krémet készítünk fehér, barna, rózsaszín (vanília, csoki, puncs)
Két fehér sütemény összeragasztunk egy barna krémmel, két barna sütemény összeragasztunk egy fehér krémmel és ezt a két süteményt összeragasztunk egy rózsaszín krémmel.
(Így néz ki a süti: fehér barna, fehér rózsaszín, barna fehér, barna (rózsaszín) és ez ismétlődik, amíg tart az anyag)
Befejezés
A sütit tetejét, ha marad krém, vékonyan bevonhatjuk vele, ha nem, akkor csoki- mázzal is lehet.
Szeletelés
Miután már egyszer szeletekre lett vágva a süti, nem egyenes szeleteket vágunk, hanem 45 fokos szeleteket. A színes tésztától és a színes krémtől nagyon dekoratív és főleg nagyon finom sütemény.
Hozzávalók:
Tészta: 1 tojást habosra keverünk 15 dkg porcukorral, 3 dkg vajjal, 2 evőkanál olvasztott mézzel, 3 kanál tejjel, 1 kávéskanál szódabikarbónával.
Az egészet gőz felett sűrűre főzzük (kb. 5 perc) Még melegen belekeverünk 45 dkg sima lisztet, deszkán jól kidolgozzuk, 4 részre osztjuk, és 4 lapot sütünk belőle.
Krém: 17 dkg vaj, 20 dkg vaníliás cukor, 2 dl tej, 4 evőkanál gríz.
A tejből és a grízből 1 kanál cukorral tejbegrízt főzünk. Míg hűl addig habosra keverjük a vajat a többi cukorral. Mikor a gríz kihűlt összekeverjük.
Az alsó lapra krémet kenünk, a másodikra pikáns lekvárt, a harmadikra ismét krémet. A tetejét leöntjük csokival.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
2 nagyobb birsalma
fél citrom leve
1 dl édes fehér bor
3 evőkanál méz
2 szem szegfűszeg
fél rúd fahéj
7 lap zselatin
a piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
1 csapott evőkanál kakaó
1 evőkanál olaj
a krémhez:
20 dkg vaj
25 dkg gesztenyemassza
1 evőkanál rum
1 evőkanál porcukor
a tetejére
10 dkg étcsoki
A birsalmát alaposan megmossuk,meghámozzuk,negyedekbe vágjuk,magházát kiszedjük. A vízzel,mézzel borral és fűszerekkel felforraljuk,és kislángon 5 percig főzzük. Hűlni hagyjuk,lecsepegtetjük,és kis kockákra vágjuk.
A piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük,a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóval összekeverjük. A kétféle tojásos masszát összekeverjük,óvatosan beleforgatjuk a lisztes kakaót és az olajat. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk,és közepes lánggal(180 C0) megsütjük.
A krémhez a gesztenye masszát,a cukrot és a vajat habosra keverjük.
Megvárjuk míg a piskóta kihűl majd egy őzgerinc forma széles és hosszú csíkot a süti széléből levágunk (ez lesz a süti talpa),a többit a krém 2/3-ával megkenünk ,és óvatosan a kibélelt őzgerincformába csúsztatunk. Megtöltjük a lecsepegtette gyümölccsel.
A zselatin lapokat egyesével a gyümölcs leszűrt levébe rakjuk,addig melegítjük amíg felolvadnak. Utána a birsalmára merjük,és a félretett piskótát vékonyan megkenjük krémmel,és beborítjuk vele a formát krémmel lefelé.
Hűtőben egy fél napig dermesztjük.(3 óra is elég)
Ezután kiborítjuk,a papírt vagy fóliát lehúzzuk róla,a maradék krémmel megkenjük olvasztott csokival beborítjuk,apróra vágott dióval díszítjük.
Hozzávalók:
Tészta: 10dkg porcukor, 1 egész tojás, 1db tojássárgája,5 dkg margarin, 1 evőkanál méz, 1 kiskanál szódabikarbóna. Gőz felett felolvasztjuk, majd 30 dkg lisztet belegyúrunk. 2 lapot sütünk belőle
Krém: 1 l tej,2csg vaníliapuding, 2evőkanál liszt, 3 tojássárgája, 1csg vaníliás cukor. Ezt megfőzzük, ha kihűlt 15 dkg porcukrot,10 dkg margarinnal kikeverünk, és a főzött krémhez keverjük kihűlés után.
Hab: 500ml Hulala felverve, vagy fél liter tejszín, 1csg vaníliás cukor,4 kanál cukor, habfixáló. Megtöltjük a lapokat, tetejére csokibevonó. (1 Katica tortabevonót kb. 6 evőkanál étolajjal gőz felett felolvasztunk.)
Hozzávalók 40 db-hoz:
250g puha Rama, 150g cukor, 1 ek. reszelt citromhéj, 2 tojás, 1 tojássárga, fél kg liszt, kevés só, (mandula)
A Ramat habosra keverjük, majd hozzá a cukor, a citromhéj, a 2 tojás és kevés liszt.
A többi lisztet robotgéppel keverjük hozzá. Hűvös helyen állni hagyjuk 1 órát. Belisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk, és különböző formákra szaggatjuk, tepsibe helyezzük. A tetejére tehetünk 1-1 szem mandulát. A tojássárgát elkeverjük 2 ek. vízzel, kevés sóval és a sütik tetejét megkenjük vele. A tepsit 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és addig sütjük míg a széle világosbarnás lesz, ez kb. 15 perc.