Honlap neve
Szlogen kell ide.

Sütemény receptek 2.

 

Eper Charlotte


Hozzávalók:

1 kész piskótatekercset (a forma nagyságától függően 2 is kellhet hozzá,nekem kellett hozzá 1,5) baracklekvárral megkenünk,feltekerjük,felszeleteljük. Egy tálat folpackkal kibélelünk,beletesszük sorban szorosan egymás mellé a piskótatekercs szeleteket,úgy hogy maradjon ki annyi,hogy a tetejét is be tudjam majd fedni. Ráöntöm a következő krémet:
4 doboz epres joghurtot összekeverek kb. 10-12 ek cukorral,1 cs. tejszínhabpótlóport a tasakon található leírás szerint elkészítek és hozzákeverem a joghurthoz. 1 cs. zselatint egy pici tejjel felfőzök és a krémhez keverem. Mivel én nyáron készítettem friss epret is kockáztam bele,de szerintem az elhagyható,főleg ha gyümölcsdarabos joghurtból készíted. A krémet ráöntöd a piskótákra,folpackkal lefedve beteszed a hűtőbe. Amikor már kezd megdermedni a teteje,de még nem kemény,akkor ráteszed a maradék piskótatekercset,visszateszed a hűtőbe,hogy teljesen megdermedjen. Tálcára borítod, gyümölccsel vagy tejszínnel lehet díszíteni.

 

Eper - joghurtos szelet

 Hozzávalók:

Tészta:
5tojásból vizes piskótát sütni: 5tojásfehérjét 27dkg cukorral és 9evőkanál vízzel jó keményre felverni. A cukrot és vizet kis adagokban, váltakozva beletenni. Ha kemény a hab, beleszitálunk 9 evőkanál lisztet, 1 evőkanál kakaót, a tojássárgáját és 1cs sütőport. Kihűlés után kettévágni.
Joghurtkrém
1l natúr joghurt
20-25dkg porcukor
60-70dkg mirelit eper pépesítve
6dl tejszín habbá verve
2cs zselatin (1dl tejben feloldva)
Díszítés:
25dkg eper
1tortazselé
vagy tejszínhabbal a tetején kb 3dl
Nagy adag, nagyméretű tepsiben kell sütni.

 

Epres alagút

 

Hozzávalók 4 személyre:

1 cs Alap tejberizs 3 ek cukor 1 cs puncs ízű pudingpor 1 mk zselatin 20 dkg eper Elkészítés módja: A pudingport 4 dl tejjel elkészítjük. Az előzőleg feloldott zselatint hozzáöntjük. A formába simítjuk. Megszórjuk eperrel. A tejberizs alapot az előírás szerint elkészítjük és az eper tetejére öntjük. Hűtőbe tesszük 3 órára. Ha lehűlt a formát meleg vízbe tesszük, hirtelen kiborítjuk. Felszeleteljük, tejszínnel és eperrel díszítjük.

 

Epres rizsfelfújt

Hozzávalók:

30 dkg rizs
5 dl tej
3 dl víz
2 csomag vaníliás cukor
6 db tojás
15 dkg cukor
2 teáskanál liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál eperlekvár
eper

A rizst megmossuk, és feltesszük főni a tej és víz elegyébe a két vaníliás cukorral. Ha megpuhult, kihűtjük.
A hat tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, liszttel és sütőporral. A kihűlt rizshez keverjük, majd vajjal kikent, lisztezet tepsibe öntjük, és lassú tűzön szépen megsütjük.
Ha kész, megpakoljuk még melegen eperrel a tetejét, majd felverjük a tojásfehérjéket, és ha kemény, belekeverjük a lekvárt, majd az eperre terítjük. Nagyon gyenge tűznél rásütjük a tetejére a habot.

 

Epres - mandulás charlotte

Hozzávalók:

6 evőkanál zselatinpor
50 dkg krémsajt vagy friss sajt
10-10 dkg cukor és őrölt mandula
1 dl tejszín
20 dkg eper
30 darab babapiskóta
A sziruphoz
2,5 dl víz
15 dkg cukor
2 evőkanál eper- vagy mandarinlikőr
A díszítéshez
tejszínhab
Elkészítése:

A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk. A sajtot, a cukrot és az őrölt mandulát habosra keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mandulás krémbe forgatjuk. A feloldott zselatint is belekeverjük. Charlotte-formát alufóliával kibélelünk. A vízzel, a cukorral és a likőrrel szirupot főzünk. 8 babapiskótát gyorsan megmártunk a szirupban, majd ezzel csillag alakban befedjük a forma alját. A többi babapiskótát is a szirupba mártjuk, majd ezekkel körben, állítva kirakjuk a forma széleit. Néhány apróra tört babapiskótát is a krémbe keverünk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, néhány szép darab kivételével kis darabokra vágjuk, és ezt is a masszához adjuk, végül a krémet a babapiskóták közé simítjuk. A tetejét szirupba mártott babapiskótákkal csillag alakban kirakjuk. A formából tálra borítjuk, a félretett eperszemekkel és tejszínhabrózsákkal díszítjük.

 

Eszkimó kunyhó

Hozzávalók:

Barna rész: 0,5 kg darált keksz, 3 tojás sárgája, 5dkg kakaó, 20 dkg vaj, 2 csapott ek. porcukor, pici rum (csak annyi, hogy éppen összeálljon a massza, ne legyen lágy!).
Fehér rész: 3 tojás fehérjéből vert kemény habhoz 2 púpozott ek. porcukrot teszünk lassan, majd 30 dkg kókusz.
Elkészítés: Citromfacsarót megfordítunk, az alját kibéleljük folpack-kal, belerakjuk előbb a fehér, majd a barna masszát, jól belenyomjuk, hogy felvegye a facsaró formáját és kivesszük.

 

Fagyi szelet

Hozzávalók: 

Piskótához: 20 dkg liszt, 10 kanál víz, 4 tojás, 30dkg porcukor, 10 dkg darált dió, ½ cs. sütőpor
besamelhez: 3 dl tej, 4 ek. liszt
krémhez: 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 2 tojás sárgája
mázhoz: 2 tojás fehérje, 10 dkg cukor

A piskótához elkeverjük a cukrot, vizet, tojás sárgáját, majd hozzáadjuk a diót, és a sütőporos lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük. A két komponenst lazán elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze. A tejet felforraljuk, a forrásban lévő tejhez adjuk a lisztet, folytonos keverés közben megvárjuk, amíg besűrűsödik.
A krém alapanyagokat kézi habverővel összedolgozzuk. A besamelt hozzákeverjük az elkészült krémhez.
A mázhoz a tojás fehérjét gőz fölött melegítjük, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a cukrot.
A piskótát megkenjük a krémmel, majd a krém tetejére kenjük a mázat. Díszítésként megszórhatjuk színes cukorral, vagy darált csokoládéval

 

Fagyi

Hozzávalók:

Ostya lapokat kis négyzetekre vágni (kb 5-7*5-7cm),gőz fölött megpuhítani,kis tölcséreket formázni.
Krém:
I. 2 dl tejet 2 evőkanál liszttel,3 tojássárgával sűrűre főzni.
II. 3 tojásfehérjét 6 kanál cukorral ,1 csg vaníliás cukorral gőz fölött habbá verni.
III. 25 dkg vajat 15 dkg porcukorral kikeverni,kanalanként bele keverni az I majd a II-es krémet
Megtölteni vele a kis tölcséreket,és a végüket csokiba mártani.

 

Fahéjas - almás süti receptje

 

Hozzávalók:

 4 tojás, 2,5 dl cukor, 1/2 liter liszt, 2 dl olaj, 1 kk szódabikarbóna, 1 tk. őrölt fahéj, 4-5 alma, 15 dkg durvára vágott dió, vaj a tepsi kikenéséhez.


A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát. A tojásokat habverővel lazán felverjük, belekeverjük a cukrot, majd fakanállal kevergetve olajjal és a szódabikarbónás liszttel simára dolgozzuk. Miközben kikeverjük, fahéjjal ízesítjük, és beleforgatjuk a kockacukornyi darabokra összevágott almát. Nagyobb tepsit kivajazunk, kilisztezünk, és a masszát nem túl vastagon belesimítjuk. Durvára vágott dióval megszórjuk a tetejét, és nem túl meleg sütőbe tesszük. Amikor megsült, a tetejét megszórhatjuk pórcukorral. 

 

Fahéjas meggyes torta

 

Hozzávalók:

4 tojás, 22 dk cukor, 12 dkg liszt, 18 dkg étkezési keményítő, 2 teáskanál sütőpor, 3 teáskanál fahéj, 3 pohár tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 1 citrom reszelt héja, 8 dkg vágott dióbél, csokoládélevél, porcukor.
Elkészítés:


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből 4 evőkanál vízzel kemény habot verünk. Beleszórunk 12 dkg cukrot, majd hozzáadjuk a tojás sárgákat. A 10 dkg keményítővel, sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet beleszitáljuk a masszába és óvatosan összedolgozzuk. A tésztát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 35 percig sütjük. A kihűlt piskótát négy lapba vágjuk. A legalsóra rátesszük a tortakarimát. Kemény habbá verünk 2 dl vaníliás cukorral ízesített tejszínt, a felét rákenjük a tésztára, majd rátesszük a második tortalapot. A meggyet lecsepegtetjük. Levét összekeverjük 2 evőkanál cukorral, a maradék keményítővel, és a citromhéjjal együtt felforraljuk. Belekeverjük a meggyet. A krémből két evőkanálnyit félreteszünk, a többit a piskótára kenjük, és beborítjuk a harmadik tésztalappal. Erre kerül a félretett vaníliás tejszínhab, végül a legfelső piskótalap. A félretett tejszínt felverjük a cukorral, és bevonjuk vele a tortát. A maradékot csillag végű nyomózsákba töltjük, és körben szalagszerűen feldíszítjük a torta tetejét. Közepére halmozzuk a maradék meggyet, oldalát megszórjuk dióval, tetejét esetleg csokoládélevelekkel dekoráljuk, végül az egészet vékonyan megszórjuk porcukorral.

 

Fehér cukormáz meleg úton


Hozzávalók:

30 deka cukrot egy kis borospohár vízzel leöntünk s tiszta edényben kis lángon addig főzzük míg a belemártott s lecsurgatott lyukacsos habkanálra fújva a lyukakon hólyagok nem keletkeznek. Ekkor a forró szörpöt márványlapra öntjük ki és széles lapos késsel forgatjuk ide-oda (cukrásznyelven táblázzuk), míg átlátszatlan és kemény lesz. A fehér megkeményedett cukortömeget most nedves kézzel meggyúrjuk és tiszta edénybe téve, gőz felett önthetővé olvasztjuk. Melegen öntjük a tortára vagy a mignonokra és meleg késsel simítjuk. Szárítás fényezés mint a hideg máznál.

 

 

Asztali nézet