Hozzávalók:
Egy adag mirelit vajastészta, egy kisebb zacskó hámozott mandula, ha lehet, szeleteltet, egy üveg meggybefőtt, 5 deka vaj és 5 deka cukor (vaj, nem ráma!!)
kezdjük: vegyünk elő egy olyan serpenyőt, amit be fogunk tudni tenni a sütőbe is!
szóval, a mirelit tésztát kinyújtjuk, akár háromszor is áthajtogatva, mert minél többször dolgozzuk át, annál finomabb, lazább lesz!
Akkor a serpenyőbe beletesszük a vajat, felolvasztjuk, bele a cukor, elkezdjük karamellizálni, bele a mandula, a meggy egy kicsit főzögetjük, amíg olyan szép színe lesz, mindenhol karamellizálódik tulajdonképpen ennyi volt az egész
most fogjuk a tésztát és beborítjuk vele a serpenyőt! mivel valószínűleg nem tudunk pont akkorát nyújtani mint a serpenyő, ahol kilóg, ott egyszerűen belenyomkodjuk és középmeleg, előmelegített sütőbe téve kb 30-35 percet sütjük. akkor jó, ha már szép aranybarna a tészta kivesszük és hagyjuk kihűlni... ha kihűlt, egy tányért borítunk a serpenyőre és egy gyors mozdulattal kiborítjuk .iszonyat szép fényes felületet kapunk, hiszen amit eddig láttunk a tortából az megy alulra, ami eddig rejtve volt, az lesz a teteje!
leírni tovább tartott, mint megcsinálni!nagyon finom!!! tejszínhabbal, vagy fagylalttal a legjobb!
Hozzávalók:
1 pohár gyümölcsjoghurt
1 pohár cukor (az üres joghurtos pohárral kell kimérni)
2 tojás
1 citrom reszelt héja
1/2 pohár olaj (joghurtos pohár)
2 pohár liszt
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
Az egészet összekeverni, kikent, lisztezett formába tölteni. 20-25 perc sütés kell neki.
12 db lesz.
Hozzávalók:
1 tojás,
15 dkg porcukor
18 dkg vaj
5 dkg étcsoki
5 dkg tisztított mogyoró (én speciel durvára vágott dióval csináltam)
10 dkg aszalt, vagy cukrozott gyümölcs (lehet birsalmasajt is apróra kockázva)
5 dkg mazsola
3,5 dl (kb 23 dkg) rétesliszt
1 csomag sütőpor
1 csapott mokkáskanál só
5 tojásfehérje
A forma kikenéséhez: vaj és liszt
A tojást a porcukorral 2-3 perc alatt simára keverjük, majd az olvasztott, de nem forró vajjal tovább dolgozzuk. Az apróra vágott csokit, a mogyorót és az aszalt gyümölcsöt meg a mazsolát a keverékhez adjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporra, megsózzuk, a keverékhez adjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan a masszába forgatjuk. Egy egyliteres őzgerincformát kivajazunk-lisztezünk és ebbe töltjük a masszát. Előmelegített sütőben kisebb lángon (170 fok, vagy légkeveréses sütő esetén 160 fok) kb 50 percig sütjük.
Hozzávalók:
6 tojás fehérje, 12 dkg porcukor, 14 dkg liszt, 1/ 2 csomag sütőpor, 10 dkg durvára vágott dió, 10 dkg összevágott étcsoki, 10 dkg mosott, lecsepegtetett mazsola, cukrozott szárított gyümölcs, narancshéj.
Elkészítés: a tojások fehérjét habnak felverni, hozzáadni a porcukrot, majd a lisztben elkevert sütőport, és tulajdonképpen ízlés szerinti mennyiségben a dió, csoki, mazsola, vagy bármi, ami eszedbe jut! Zsírozott lisztezett őzgerincformában sütni.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 kocka margarin
reszelt citromhéj
10 dkg kristálycukor
15 dkg porcukor
1 csomag főzésnélküli csokoládé pudingpor
3 dl tej 2 tojás
fél kg cukrozott ribizli vagy málna
1 csomag zselatin por
cukrozott tejszín
A lisztet reszelt citromhéjat, margarint, kristálycukrot, tojást összedolgozzuk, kinyújtjuk a tésztát, és a zsiradékkal kikent kosárkaformákba igazítjuk. Közepes hőfokon megsütjük, még melegen kiborítjuk a formából. A pudingport a cukorral tejjel sűrűre keverjük, és félig töltjük a kosárkákat. A zselatinport kevés vízzel felfőzzük, a gyümölcsöt elosszuk a félig telt kosárkákba és megcsorgatjuk kevés zselatinnal. Gyorsan dolgozzunk, mert hamar köt.
Tejszínnel díszítve kínáljuk.
Hozzávalók:
25 dkg eper
1 doboz sárga- vagy őszibarackbefőtt (kb. 50 dkg)
10 g zselatin
4 db tojássárgája
20 dkg porcukor
50 dkg mascarpone
1 kávésk. őrölt fahéj
3 dl tejszín
30 dkg babapiskóta (kb. 36 db)
2 evők. instant kávégranulátum
1/2 dl rum
2 evők. kakaópor
Elkészítés:
1. Az eperszemeket megmossuk, felitatjuk róluk a nedvességet, csumájukat kitörjük, majd nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk. A sárga- vagy őszibarackbefőttet leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük. 1 dl befőttlét félreteszünk. 1/2 dl hideg vízben felpuhítjuk a zselatint.
2. A tojássárgákat és a porcukrot meleg vízfürdőben csak addig keverjük-habosítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad, aztán jéghideg vízbe állítva kihűtjük. A mascarponét habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a tojáskrémet és a fahéjat.
3. A zselatint a félretett befőttlével, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Belekeverünk egy és még egy kis merőkanál krémet (A), majd gyors mozdulatokkal a krém egészéhez keverjük, végül lazán-óvatosan beledolgozzuk a kemény habbá vert tejszínt
4. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. 1 dl hideg vízben feloldjuk a kávégranulátomot, aztán hozzáadjuk a rumot. Egyenként megmártjuk benne a babapiskóták felét, és kibéleljük velük a tortaforma alját (C). Tetejükre simítjuk a krém egyharmadát, majd magházukkal lefelé belenyomjuk a felezett barackokat, a forma oldalára pedig vágott felükkel kifelé, rátapasztjuk az eperszemeket (a maradékot a barackok közé szórjuk (D).
5. A gyümölcs tetejére simítjuk a maradék krém felét, majd az előző sorra merőlegesen még egy sor rumos kávéba mártogatott babapiskóta következik, végül a maradék krém (E), amelyet kissé „kócosra” igazítunk, mert a szabálytalan felületen jobban mutat majd a kakaó. 12 órára behűtjük (legjobb, ha előző nap készítjük el).
6. Tálaláskor lehúzzuk a tortáról a karikát és a sütőpapírt, majd 2 hús- vagy tortalapáttal alányúlva óvatosan lapos tálra emeljük-csúsztatjuk. Vastagon megszórjuk kakaóval (F), tetejét néhány szem eperrel és eper-, citromfű- vagy mentalevélkével díszítjük.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg túró
1 tojás
2 dl tejföl
10 dkg reszelt sajt
4 dkg élesztő
1 kávéskanál só (én többet tettem bele)
Ezeket összegyúrjuk, 30 percig pihentetjük, 3-szor harmincpercenként hajtogatjuk,úgy hogy hajtáskor megszórjuk reszelt sajttal. A harmadik hajtás után kinyújtjuk,kiszaggatjuk,tojással megkenjük,és megszórjuk sajttal.
Hozzávalók:
15 dkg búzadara, 2 dl. tej, 15 dkg porcukor,
25 dkg margarin, 25 dkg kekszpor, 1 mandula v. zölddió aroma, kókuszreszelék, csokidara
A tejet felforraljuk, forrón ráöntjük a búzadarára és elkeverjük. A margarint porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a kihűlt grízt, a kekszport, az aromát és jól összedolgozzuk. A masszából diónyi nagyságú golyókat formálunk és tetszőleges reszelékbe beforgatjuk.
Ui: a fenti mennyiség igen kiadós, ezért a massza egy részét érdemes lefagyasztani és később felhasználni.
Hozzávalók:
1 dl víz, 15 dkg CERA margarin, 15 dkg kristálycukor, 20 dkg tejpor kék csomagolású, 20 dkg kókuszliszt, 5 dkg kókusz a hempergetéshez, mogyoró- vagy mandulaszemek
A vizet, a vajat és a cukrot felfozzuk, majd 1 pillanatig a tejporral egyutt forraljuk. A tuzrol levéve belekeverjuk a kókuszlisztet. Egy kicsit lehutjuk, majd a masszából vizes kézzel golyókat formálunk, melyek kozepébe mogyorót vagy mandulát helyezunk. Kókuszlisztbe hempergetjuk, és papírkosárkákba tesszuk.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 tojás, 6dkg zsír, 1 vaniliáscukor, 2 evőkanál cukor, 1 szalakáli, pici tej
Ezeket jól összedolgozzuk és 6 cipót formálunk. Kinyújtjuk és a gáztepsi hátulján megsütni.
Krém:
1 l tej, 60dkg cukor (amit megpirítunk) 4 dkg kakaó, 6 dkg liszt, 6 evőkanál olvasztott zsír.
A megpirított cukorhoz hozzáadjuk a többit, összekutyulod és már kenheted is a kihűlt tésztákra. A tetejére porcukrot szórunk.
Hozzávalók:
4 tojás, 8 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál rétesliszt, szódabikarbóna, 1 csomag pudingpor, 0,5 dl tej, 20 dkg porcukor, 15 dkg margarint, 15 dkg darált dió, 5 dkg kakaó, citromlé, tejszínhab, 15 dkg darált keksz, 0,5 dkg víz
Tésztalap: 4 tojást szétválasztunk, a fehérjét felverjük és utána adjuk hozzá a cukrot kanalanként (4 evőkanál), amellyel még tovább keverjük, amíg fényes, és jó kemény lesz. Most hozzáadjuk egyenként a tojás sárgákat, amivel még szintén keverjük, 4-5 percig, majd lassan adagolva hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert 4 evőkanál lisztet, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén, fakanállal elkeverjük. Egyenletes középhőmérsékletű tűznél sütjük (a tepsi aljára célszerű alufóliát tenni!). A piskóta jó nagy tepsibe kb. 1 cm vastag legyen. 3 részre vágjuk.
Krém: 1 csomag pudingport cukor nélkül 4 dl tejben megfőzünk. 10 dkg porcukrot, 15 dkg margarint kikeverünk, és hozzáadjuk a kihűlt pudinghoz. Ezt a lapok közé kenjük.
Rudacska: A kekszet, a diót, 10 dkg porcukrot, kis citromlét, kevés tejet, 2 evőkanál kakaót összedolgozunk, és olyan hosszú rudat formálunk belőle, mint az alsó lap.
Csokiöntet: A vizet, 4 evőkanál cukrot, 2 dkg kakaót, és egy kis vajat felfőzünk. Tetejére tejszínhab.
Hozzávalók:
2 tojást, 20 dkg cukrot kikavarunk. Belekavarunk 6 dkg zsírt, 2 ek szilvalekvárt, 1 ek kakaót. 25 dkg lisztbe 1 kk. szódabikarbonát, és 1 citrom (narancs) reszelt héját keverünk és 2 dl tejjel felváltva a masszához keverjük. Forró sütőbe tesszük, majd lassú tűznél tűpróbáig sütjük. Ez egy kis tepsire való adag.
Tetejére porcukrot szórunk. Rombuszokra vágjuk, ha kihűlt.
Hozzávalók 30 db-hoz:
5 dkg élesztő, kb. 1,5 dl langyos tej, 1 kg finomliszt, 3 pohár/azaz 6dl/ kefir, 3 tojás, 1 kiskanál só
Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, 10 perc alatt felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk (kenyérsütő géppel csináltam a keverő fokozaton /rühren/ 20 percet). Utána berakjuk egy nagyobb tálba, folpack-kal letakarjuk és hűtőbe tesszük. Akkor vesszük ki, ha sütni akarjuk.
Hozzávalók:
Fél csésze vaj, szobahőmérsékletű, ½ csésze barna cukor, ¾ csésze kristálycukor, 2 tojás, 2 ¼ csésze író, 4 csésze liszt, 3 evőkanál őrölt fahéj, 1 evőkanál szódabikarbóna, ½ teáskanál só, 2 csésze hámozott alma 1,5 cm vastagságúra szeletelve (2-3 közepes alma), barna cukor a muffinok tetejére.
Fakanállal keverd habosra a vajat a cukrokkal. Add hozzá a tojást és keverd habosra. Keverd bele az íróba. Add hozzá a lisztet, fahéjat, szódabikarbónát és a sót. Keverd, amíg teljesen sima nem lesz, de ne keverd túl. Tedd hozzá az almákat. (A tészta vastagabb lesz, mint a tipikus muffin tészta) Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Kanalazd a tésztát a formákba, töltsd meg őket teljesen. A muffinok tetejét borítsd be barna cukorral. Süsd őket az előmelegített sütőben 20-25 percig, vagy amíg teljesen át nem sülnek.
Hozzávalók:
56 db-hoz (3 cm átmérő)
6 db tojás,
30 dkg cukor
20 dkg liszt
3 dkg kakaó
fél csomag sütőpor
fél dl víz
A krémhez:
30 dkg Ráma margarin
20 dkg rétes liszt
2 csomag vaníliás cukor
8 dl tej
25 dkg porcukor
A mázhoz:
10 dkg Rama margarin
16 dkg étcsokoládé
30 dkg kókuszreszelék
Habosra keverjük a tojássárgával elkevert cukrot és vizet. A habos masszához keverjük a lisztet, kakaót és sütőport. Hozzáadjuk még a kemény habbá vert tojásfehérjét. Az így elkészített masszát beleöntjük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és előre melegített sütőben 190 foknál 25 percig sütjük. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni és kör alakú kiszúróval 3 cm-es köröket vágunk ki belőle. A krémhez felforralunk 6 dl tejet és belefőzzük a 2 dl tejben elkevert lisztet és a vaníliás cukrot. A margarint és a cukrot habosra keverjük és hozzáadjuk a lehűtött főzött krémhez, ezután jól elkeverjük. A piskóta korongokat félbe vágjuk, közéjük krémet kenünk. Utána a krémmel bekenjük az oldalát és meghempergetjük a kókuszreszelékben. A csokoládémázhoz a margarin és a csokoládét gőz felett felolvasztjuk. Elkeverjük, a masszával bekenjük a sütemények tetejét. Hűtőszekrénybe rakjuk.
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 15 dkg margarin, 2+1 tojássárgája, 3 ek. porcukor, pici só, 2 dkg élesztő+1 dl langyos tej+1 kockacukor. Töltelék: 20 dkg darált dió, 3 dkg kakaópor, 22 dkg cukor, 3 tojás felvert habja.
Az élesztőt felfuttatjuk, a hozzávalókból kelttésztát gyúrunk, kb. 1 órát kelni hagyjuk. Elfelezzük a tésztát, két kisebb téglalapot nyújtunk belőlük / kb. 25X35 cm/. Elkészítjük a tölteléket: a darált-diót, cukrot, kakaóport összekeverjük, majd lazán hozzáadjuk a tojások felvert habját. A tölteléket is elfelezzük, majd megtöltjük egyenként a tésztákat / ugyan úgy, mint a rétesnél /. Feltekerjük, újnyi vastag szeletekre felvágjuk, a közepénél hosszában kicsit megnyomjuk. Megkenjük a maradék tojássárgájával, előmelegített sütőben, pirosra sütjük.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 250g margarin, 200g cukor, 40g élesztő, vagy két csomag Dr. Oetker instant élesztő, 200g mazsola, 4 tojássárgája, 500ml tej, reszelt citromhéj, csipet só
Ha friss élesztővel dolgozunk, azt kevés, langyos, cukros tejben felfuttatjuk, ha szárított élesztőt használunk, azt csak elkeverjük a liszttel. A hozzávalókból alaposan kidolgozott tésztát dagasztunk, amit meleg helyen duplájára kelesztünk. A megkelt tésztát a kívánt mennyiségre feldaraboljuk, rudakat sodrunk és összefonjuk, kikent sütőlemezre tesszük. Letakarva, ismét kelesztjük. Sütés előtt felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
Hozzávalók:
40 dkg édes darált háztartásikeksz
20 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
5 dkg narancslekvár
3 dkg kakaópor
szükség szerint narancslé
Díszítéshez:
kókuszreszelék
tortadara
színes szórócukor és apró cukortojás
A vajat vagy margarint a porcukorral és kakaóporral kikeverjük, hozzáadjuk a darált kekszet és a lekvárt, majd annyi narancslével gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszát kapjuk. Rövid ideig pihentetjük.
A masszából tetszés szerinti nagyságú fél tojásokat formálunk /én egy evőkanálba nyomkodtam be és szép tojásformája lett/, részben kókuszreszelékbe forgatjuk, részben megszórjuk tortadarával, színes szórócukorral, ill. cukortojásokat nyomkodunk bele.
Megjegyzés:
Ha felnőttek részére készítjük tegyünk bele rumot és csokoládémázzal vonjuk be. Nagyobb minyonpapírba téve mutatós és nagyon finom.
Hozzávalók:
kb. 1-1,1 kg liszt, 15 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 1,5 kk só, 1 tojás, 3 ek olvasztott zsír, kb. 25-30 dkg mazsola, 2 tojássárgája a kalács megkenéséhez
Elkészítés: a hozzávalókból lágy, hólyagos tésztát készítünk, majd lemérjük a tésztát és 3 egyforma súlyú cipóra osztjuk. Az egyik cipót kétfelé vesszük, így összesen 4 cipónk lesz, melyet téglalap alakúra nyújtunk (teljesen mindegy, hogy mekkorára, az a lényeg, hogy erről a méretről indul a "kihúzás", tehát minél nagyobbra nyújtjuk, annál könnyebb lesz húzni). Kb. 10 percig letakarva pihentetjük a tésztát, közben egy tiszta abrosszal letakarjuk a munkaasztalunkat, odakészítünk egy edényben olvasztott zsírt, a mazsolát, meglisztezzük az abroszt.
A két kisebb darab téglalappal kezdjük a munkát: egyenként kihúzzuk jó vékonyra, majd megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk mazsolával, majd felsodorjuk az abrosz segítségével, így két töltött rudat kapunk, melyet összefonunk és a tepsit körben kibéleljük vele. Ezután a két nagyobb téglalappal ugyanígy járunk el, ezeket is összefonjuk, majd egy lefele fordított "U" betűt formálunk belőle és még így is összefonjuk. Ezután a tepsibe helyezzük, a "keretbe". Letakarva meleg helyen kelesztjük kb. 45 percig. Ha megkelt, tojássárgájával megkenjük, előmelegített sütőben szép lassan megsütjük (kb. 1 -1és1/4óra).
Hozzávalók:
2 tojás, 4 dl tej, 2 dl olaj, 4 dkg élesztő felfuttatva, pici só, 2 kanál cukor, kb 1 kg liszt. Ezeket összedolgozzuk annyi liszttel, amennyit felvesz, először kavarom, majd mikor már gyúrható, kiboritom felét, és még kevés liszttel összegyúrom, hogy jó rugalmas tészát nyerjek. A másik felébe 2-3 kanál kakaóport vegyitek, azt is összegyúrom, és kb. fél órát kelesztem. Akkor a két cipót 8-8 felé vágom, és kerekre kinyújtom őket, úgy, hogy alul egy fehér, rá egy barna. 8 cikkre vágom átlósan, és felsodorom a széles felüktől a csúcs felé, majd kisütöm. Tehát 8x8=64 db kiflicske lesz.
1 csésze - kb 2 dl - víz és ugyanannyi cukorból szirupot főzök, és ebbe forgatom a még meleg kifliket, majd szétrakva hagyom, hogy száradjanak.
Hozzávalók:
1 l tej, 30 dkg porcukor, 15 dkg ráma, 8 tojás, 3-5 csomag vaníliás cukor, 9 evőkanál liszt (esetleg egy kicsit több). A cukrot a vajjal habosra verem, egyenként bele a tojás sárgája, a liszt kanalanként és apránként a tejet. (Jó kis palacsinta tészta félét kell kapnunk) Felverjük a tojás fehérjét és azt is hozzáadjuk.
A tepsit kivajazzuk. Hideg sütőbe tesszük, a sütő t begyújtjuk, majd 15 percig erős lángon sütjük, ezután viszont 1 órát alacsonyabb fokozaton.
Hozzávalók:
45 dkg liszt, 45 dkg margarin, 24 dkg porcukor, 24 dkg darált dió, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítés: a lisztet a margarinnal elmorzsolni, beletenni a többi hozzávalót, és összegyúrni. Vékonyra nyújtani, karikákat szaggatni belőle (pl.: pohárral) - lehet úgy is, hogy a tészta felének a közepéből pici lyukat kiszúrni, ezek lehetnek a felső lapok - és megsütni. Ha kihűlt, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztani, olvasztott csokival bevonni.
Hozzávalók:
3 dl tej, 3 tojássárgája, 6 dkg margarin, 5 dkg cukor, pici só, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt
3 dl tejből, 3 tojássárgájából, 6 dkg margarinból, 5 dkg cukorból, pici sóból, 3 dkg élesztőből és 50 dkg lisztből kelt tésztát csinálunk.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára öntjük, jól meglisztezzük és 1 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepüket gyümölcsízzel megkenjük, majd összegöngyöljük. Kizsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, a tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük és 30 percig kelesztjük. Közepesen forró sütőben sütjük.
Ha 20-25 dkg főtt, áttört burgonyát teszünk ehhez az adaghoz, a bukta másnap is friss marad.